divendres, 1 d’octubre del 2010

Dossier

Roda de premsa

Moció popular per la retirada de la simbologia franquista de Tortosa

Tortosa, 13 d’octubre de 2010

La comissió per la retirada de la simbologia franquista del Casal Popular Panxampla ha recollit més de 2000 signatures a Tortosa, que donen suport a la moció:

Les persones de Tortosa sotasignats exposem:

Que la guerra civil espanyola fou conseqüència d’un alçament militar contra un govern democràticament elegit. Que aquesta guerra i la batalla de l’Ebre suposaren el descens d’un terç de la població ebrenca. I que posteriorment es va imposar una dictadura que no va respectar ni els drets ni les llibertats individuals ni les col·lectives.

També entenem que Tortosa com a ciutat del segle XXI no pot mantenir elements i noms que homenatgen al règim franquista.

Per tot això sol·licitem al senyor alcalde i al ple municipal de Tortosa:

  • La retirada del monument franquista del riu (dedicat al “Caudillo de la cruzada y de los veinticinco años de paz”).
  • El canvi de nom de l’IES i plaça Joaquim Bau (polític franquista).
  • El canvi de nom del barri 13 de gener (dia d’entrada de les tropes franquistes a Tortosa).

Volem destacar que d’aquestes signatures, més de 1000 són de persones empadronades a Tortosa. La resta també han estat recollides a Tortosa de persones que vénen de visita a comprar, al metge o altres activitats relacionades amb la vida quotidiana d’una capital.

Hem presentat una instància a l’alcalde on se li comunica la presentació d’aquesta moció, i se li sol·licita que la incloga com a punt de l’ordre del dia del proper ple del mes de novembre. Considerem que hi ha temps suficient perquè només són necessàries 100 signatures.

No és la primera vegada que es demana la retirada del monument franquista del riu. Al 1984, la comissió de patrimoni presidida per l’aleshores delegat de cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre, senyor Ramon Miravall, ja en va fer la proposta. A finals dels anys vuitanta, el MCC va presentar una moció i al 2008 es va presentar una proposta d’un partit polític representat a l’Ajuntament. Això evidencia que fins que no es retire, el tema de la simbologia franquista continuarà present en el debat polític i social, local i ebrenc.

Abans de presentar aquesta moció també hem parlat amb representants dels partits polítics del municipi; ERC, ICV i PSC han confirmat que donarien el seu suport, i en tenim les signatures. Esperem, per tant, que CiU també vote a favor de la retirada de la simbologia franquista, com a partit catalanista i sobiranista, ja que això significaria una victòria històrica i democràtica per a la ciutat.

La demanda és popular (més de 2000 signatures l’avalen) i la moció fa referència al canvi de nom del barri 13 de gener, de l’institut i de la plaça Joaquín Bau i la retirada del monument franquista del riu.

  • El barri 13 de gener: tenim força signatures de veïns i veïnes del barri que donen suport a la moció i que demostren que hi ha gent d’aquest barri que vol canviar el nom.

Si al POUM del 1986 ja es deia Grup del Temple, com és que encara apareix la placa 13 de gener.

  • De Joaquin Bau no entrem a valorar la persona sinó el personatge polític. Un destacat polític i dirigent de dos dictadures, col·laborador actiu en la preparació del cop d’estat de Franco no pot donar el nom a un centre educatiu. Un centre educatiu és un espai de formació, on s’han de fomentar valors com la democràcia.

I tampoc una plaça, espai de trobada, no pot tenir el nom d’un dirigent franquista.

  • El monument del riu és el monument franquista més gran de Catalunya

i el memorial democràtic subvenciona la retirada dels símbols franquistes del nostre país.

El riu Ebre que vertebra el nostre territori no hauria de tenir, en el pas per Tortosa, un monument franquista. I molta gent de fora de Tortosa ha volgut signar la moció perquè sent com a propi el riu i no vol que la capital ebrenca done aquesta imatge.

Recentment, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya ha inclòs aquests elements dins el Cens de simbologia franquista a Catalunya, per tant, aquesta demanda popular coincideix amb les declaracions realitzades pels responsables del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Jordi Guixé va presentar a Tortosa els resultats i les conclusions del cens de simbologia franquista a Catalunya i va considerar que és necessari retirar el monument i efectuar els canvis de noms al 13 de Gener, a la Plaça i a l'Institut Joaquin Bau.

I per acabar voldríem destacar que la foto de la Tortosa del segle XXI no hauria de ser el riu amb un monument franquista, i una prova és que a la web de l’ajuntament en l’apartat monuments de Tortosa o què visitar, el monument no apareix.

Casal Popular Panxampla

Carrer Gil de Frederic, 6

Tortosa, Terres de l’Ebre

www.panxampla.org


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada